lørdag 23. februar 2013

Pomponger (luedusker)

Pomponger er veldig morsomme. De er lette å lage, og kan brukes både som ball og pynt. jeg husker at de viste hvordan man lagde dem på barne-tv for noen år siden. Alle på SFO, inkludert meg lagde, mengder av dem. Så når jeg kom over denne på en nettside kunne jeg ikke vente med å prøve det igjen.
Pompongene (duskene) kan brukes til veldig mye. Du kan sy dem på luer, lage dem i forskjellige størrelser og legge dem sammen i grupper til pynt eller bruke dem som innendørs-baller som ikke knuser vinduer når de treffer dem.

De er veldig lette å lage, men tar mye lenger tid enn vanlige dusker. Nøyaktig hvor lang tid det tar kommer an på størrelsen, men beregn minst en time.

Du trenger:
Garn i valgfri farge og tykkelse, men jeg annbefaler grovere enn på dusker. OBS: beregn minst et halvt nøste! Det er veldig kjedelig å gå tom for garn når du er halvveis. Jeg har brukt Østlandsgarn fra Nille.
Papp fra for eksempel en gammel eske.
Saks med tynt blad, for eksempel en papirsaks. INGEN KJØKKENSAKSER!!!!
Saks som er mer robust for eksempel en kjøkkensaks (ja da, ja da), eller en hobbykniv.
Nål med stort nok øye til å tre garnet gjennom.
Noe rundt i to størrelser for eksempel en cd (med hull), kopper eller i mitt tilfelle; blyantspissere.

Slik gjør du:
1) Klipp ut to sirkler med et hull i midten, av papp (se bilde nederst). For å få til det kan du tegne rundt noe rundt. Jo større hull i midten, jo tetter dusk. Jeg fant ut at en cd ble litt stort for meg. Husk at diameteren på sirkelen blir cirka det samme som diameteren på dusken. For å klippe den ut kan du  bruke en kjøkkensaks eller en hobbykniv.

2) Legg de to sirklene mot hverandre og knyt enden av garnet fast i dem så de sitter sammen.

3) Begynn a surre garnet rundt og rundt gjennom det lille hullet i midten (se bilde nederst).

4) Fortsett med dette til hullet er helt fylt igjen. Etterhvert kan det hende at du blir nødt til å bruke en nål.

5) Stikk en liten saks (en kjøkkensaks blir for stor) mellom de to pappsirklene og klipp til du har kommet helt rundt (se bilde nederst)

6) Ta en bit av det samme garnet som du brukte til surringen, tre det mellom de to sirklene og knyt sammen (se bilde nederst). Ikke klipp av trådene intill knuten, men la dem henge ned til senere. OBS: IKKE dra sirklene fra hverandre før du har knytt knuten! Jeg vet at jeg har gjort det på bildet, men da endte det med at den ene siden av dusken var mye større enn den andre

7) Dra pappsirkklene av dusken og rufs den til litt så garnet får lagt seg ordentlig

8) Klipp av trådene du knøt sammen så de er like lange som resten av dusken.

9) Legg siste hånd på verket ved å stusse vekk ugjevnheter med en saks.


søndag 27. januar 2013

Dusker


En liten dusk kan pynte opp så mangt. Både gardiner, duker og vesker kan fornyes med en dusk, Så når jeg søkte etter nye idèer å lage og kom over denne var det lett å bestemme meg.

Denne dusken er veldig lett å lage og en dusk tar ca. 15 minutter.

Du trenger:
Garn i valgfri farge, tykkelse og grovhet. Alt fungerer
CD cover/pappplate eller noe annet stivt og flatt i den lengden dusken skal ha
Saks


Slik gjør du:
1) Knyt fast garnet til CD coveret (se bilde nederst).

2) Surr garnet rundt og rundt coveret til dusken har den tykkelsen du ønsker.

3) Lag en flette med samme type garn som du lagde dusken med. Lag den så lang du trenger til det du skal bruke dusken til. Dette blir tråden dusken skal henge i.

4) Træ fletten under garnet du surret og dra den mot toppen av CD-coveret (se bilde nederst). Knyt den fast med en enkel knute (dette er ikke vist på bildet fordi jeg fant ut av det senere).

5) Klipp bunnen av det surrede garnet av så du kan ta det av CD-coveret (se bilde nederst)

6) Ta en lang tråd (ca. 1/2 meter. Det er bedre å måtte klippe av litt enn å ha for lite), knyt den fast nær toppen av dusken og surr den ca. 15 ganger rundt toppen og knyt den fast. (se bilde nederts) OBS! IKKE klipp av trådene nær knuten. la dem henge ned og bli en del av dusken.

7) For den siste finpussen klipper du av bunden så alle trådene blir like lange.


fredag 11. januar 2013

Tekniske problemer

Jeg må bare beklage til dere lesere om at det ikke har kommet ut et nytt innlegg denne uka. Egentlig skal det komme nye innlegg hver onsdag, men jeg har noen tekniske problemer med nettsiden som gjør at det ikke er mulig å laste opp bilder. Det er uvisst hvor lang tid det vil ta før problemet er fikset. Håper dere har forståelse for dette.

Nelli